Visual

Leerroutes

Ieder kind is anders. Afhankelijk van de leeftijd, mogelijkheden en het cognitief niveau stromen leerlingen in bij een groep die aansluit bij hun kennis en sociale beleving.

Is de leerling toegelaten op De Thermiek? Dan bepalen we welke leerroute deze leerling volgt. Ook bepalen we wat zijn perspectieven zijn. En op welk niveau wij verwachten dat het kind uitstroomt.We gebruiken leerroutes om het ontwikkelingsperspectief van de leerling helder te maken. Het is een middel om:

  • Het onderwijsaanbod te bepalen, zowel individueel als groepsgewijs;
  • De resultaten van het onderwijsaanbod beter te kunnen meten;
  • De ontwikkelingen van leerlingen beter te kunnen volgen;
  • Het verwachtingspatroon van ouders en school beter op elkaar af te stemmen.

De commissie van begeleiding stelt op basis van het ontwikkelingsperspectief van de leerling de keuze in onderwijs- en zorgaanbod vast. Dit kan later bijgesteld worden, afhankelijk van de ontwikkeling van de leerling.

Landelijk doelgroepenmodel

Dit model is ontwikkeld om per individuele leerling de hoogst mogelijke ambitie te bepalen en vooral om deze beter inzichtelijk te maken. Naast ontwikkelingsleeftijd en intelligentie houden we ook rekening met de ondersteuningsbehoeften bij leren en ontwikkelen, de sociaal-emotionele ontwikkeling, communicatie, fysieke situatie en de medische situatie. Voor elke
leerling maken we een ontwikkelingsperspectiefplan (OPP), stellen we de leerroute vast en bepalen we in overleg met ouders een passende uitstroombestemming.

Het doelgroepenmodel verbetert de communicatie met ouders, de inspectie, samenwerkingsverbanden, externe ondersteuners en scholen in het regulier onderwijs. Afhankelijk van leeftijd, mogelijkheden en cognitief niveau stromen leerlingen in bij een groep die aansluit bij hun leermogelijkheden en sociale beleving. Binnen het onderwijs, vanaf de aanvangsgroepen tot en met de vso-groepen, onderscheiden we zeven leerroutes. Voor leerroute 1 hanteren we in principe een instroom vanaf de leeftijd van 7 jaar. Elke leerroute kent een specifiek onderwijsprogramma en leerniveau.

Leerroutes

Leerroute 1 en 2 – uitstroomperspectief vso-zml

Leerlingen in leerroute 1 en 2 zijn leerlingen met motorische beperkingen in combinatie met een ernstige verstandelijke beperking (IQ <35) en een  bijkomende stoornis. Deze leerlingen behoren tot de zogeheten emb-doelgroep
(ernstig meervoudig beperkt). Zij hebben een TLVcategorie Hoog-toekenning. De leerlingen krijgen onderwijs in een kleine groep met vaste begeleiders en therapeuten. In deze leerroute ligt de nadruk op communicatie, zelfredzaamheid, sensomotorische ontwikkeling, sociaal-emotionele ontwikkeling en spelontwikkeling.

In deze groepen wordt een specifiek onderwijsprogramma geboden.

Leerroute 3 – uitstroomperspectief vso-zml

Leerlingen in leerroute 3 zijn leerlingen met een lichamelijke beperking en een matige verstandelijke beperking (IQ 35–50) met soms bijkomende stoornissen/
problemen en een TLV-categorie Hoog-toekenning. Voor leerlingen in leerroute 3 is een indicatie voor revalidatiebehandeling of medische zorg nodig om in aanmerking te komen voor plaatsing op De Thermiek. De leerstijl is egocentrisch, ze willen leren wat hen direct helpt om zich zo zelfstandig mogelijk te ontwikkelen. Ze leren van onderwerpen binnen hun eigen belevingswereld en vooral in praktische situaties met concreet materiaal. Het niveau van schoolse vaardigheden komt maximaal tot eind groep 3 van het basisonderwijs.

Leerroute 4 – uitstroomperspectief praktijkonderwijs

Leerlingen in leerroute 4 zijn leerlingen met zowel een lichamelijke beperking als een lichte verstandelijke beperking (IQ van 50-70) en een TLV-categorie Hoog (en bij uitzondering) Midden. Voor leerlingen in leerroute 4 is een indicatie voor revalidatiebehandeling of medische zorg nodig om in aanmerking te komen voor plaatsing op De Thermiek. Deze leerlingen leren door langdurig te doen en in de praktijk te oefenen. Het leren van de schoolse, meer abstracte vaardigheden vraagt veel oefenen en herhalen.

Leerroute 5– uitstroomperspectief praktijkonderwijs en vmbo-bbl

Leerlingen in leerroute 5 zijn leerlingen met een lichamelijke beperking of een langdurige (somatische) ziekte, een benedengemiddelde en gemiddelde intelligentie (IQ 70-90) en een TLV-categorie Laag, Midden of Hoog. Aan leerlingen van leerroute 5 bieden we de basisschoolvakken aan op hun eigen niveau en in hun eigen tempo. Voor een deel van deze leerlingen betekent dit dat zij het programma volgen op het tempo van de reguliere basisschool. Daarnaast maken we naast de gewone basisschoolmethoden ook gebruik van speciale methoden.

Leerroute 6 – uitstroomperspectief vmbo-kbl of vmbo-gtl

Leerlingen in leerroute 6 zijn leerlingen met een lichamelijke beperking of een langdurige (somatische) ziekte, een gemiddelde of laaggemiddelde intelligentie (IQ 90-110) en een TLV- categorie Laag of Midden. De leerling concretiseert veel en zoekt voorbeelden. Als de leerstof praktisch toepasbaar is, is de leerling gemotiveerd en makkelijk aan te sturen. Aan leerlingen in leerroute 6 bieden we het basisonderwijsprogramma bij voorkeur in het tempo van de basisschool aan.

Leerroute 7 – uitstroomperspectief minimaal havo

Leerlingen in leerroute 7 zijn leerlingen met een lichamelijke beperking of een langdurige (somatische) ziekte, een bovengemiddeld IQ (IQ 110) en een TLV-categorie Laag of Midden. De leerstijl van de leerling is betekenisgericht. De leerling zoekt naar inzicht en samenhang, wil zelf structuur aanbrengen, kan hoofd- en bijzaken onderscheiden en kan goed zelfstandig werken. Aan leerlingen in leerroute 7 bieden we het basisonderwijsprogramma bij voorkeur in het tempo van de basisschool aan.